Landsbybrønden på Wikipedia er forgiftet

By | 31/08/2009
Poison

Poison

Landsbybrønden på Wikipedia er et fora for wikipedianere, og her diskuterer man hvorfor der er under halvt så mange artikler i den danske wikipedia, når vi sammefligner med de andre nordiske lande. Ikke alene bliver der ikke skrevet ret mange artikler til den danske Wikipedia, der er heller ikke nogen der gider læse de artikler som der er allerede er skrevet. Lars Arronsson mener at det står så galt til, at man bør studere den danske Wikipdia.

“People who speak Swedish, Danish, Finnish and Norwegian are very similar in wealth, education, living conditions, and computer literacy. Yet, the Danish Wikipedia is far smaller and less visited than the other three. How can that be? Traditionally, Danish is the more literate of these four cultures. If we can find out what holds the Danish Wikipedia back, and find a remedy, perhaps it can be applied to other languages as well.

Som jeg har antydet i mit indlæg Den Store Danske er bedre end Wikipedia , så mener jeg at problemet kan være at man fokusere for meget for korrekt indhold og ikke på nye bidragsydere.

Men i dette indlæg vil jeg se nærmere på problemet med at administratorer ikke forstår en ganske bestemt regel – ofte kaldet “tæt på reglen”. Som kort går ud på følgende

“Skriv ikke om dig selv. Det er overordentlig svært at skrive neutralt om sig selv, og endnu sværere at vurdere om man selv er relevant som Wikipedia-emne. Lad være.”

En person med interesse for argumentations teknik vil hurtigt se at dette ligger uhyggeligt tæt op fejlslutningen argumentum ad hominem. Man hævder at noget er forkert, simpelthen fordi det er person X som siger det. Altså f.eks. du skriver om en organisation du selv er den del af ergo er det du skriver nødvendigvis subjektivt, og det skal slettes.

Det er desværre sådan reglen bliver fortolket af administratorer. Reglen ligger op til brug af sund fornuft, men det er ikke sund fornuft der præger fortolkningen af regelen. Det har medført at de mennesker som ved mest om et emne fordi de er “tæt på” emnet, de vælger at holde sig væk fordi de ellers risikere at blive brændt på bålet i Wikipedia landsbyen.

Men det er egoisme der skal drive værket – “The architecture of the internet, and the World Wide Web, as well as of open source software projects like Linux, Apache, and Perl, is such that users pursuing their own “selfish” interests build collective value as an automatic byproduct.” (What is Web 2.0)

Lad bare Novo nordisk, Dong, Arla og alle de andre skrive subjektivt og forskønnede om sig selv, så er der andre med andre interesser som presser på for at få deres interesser til gode set og sandheden vil udkrystalliseres.

“Tæt på reglen” er gift i landsbybrønden, og hvis jeg var redaktør på Den Store Danske så ville jeg ansætte to mennesker udelukkende til at forfølge nye bidrag på Wikipedia med begrundelsen “tæt på”. Samtidigt ville jeg invitere bidragyderne til at skrive alt det “tæt på” materiale de måske ønske på Den Store Danske.

5 thoughts on “Landsbybrønden på Wikipedia er forgiftet

 1. Pingback: Skal Wikipedia have del i den danske mediestøtte?

 2. steffen k

  Mads, sletning p.g.a. subjektivitet er skam ikke det eneste problem. Jeg har et par gange selv ville tilføje diverse til wiki, men måtte stoppe da det simpelthen blev for uoverskueligt for mig at komme igennem en oprettelse af emne i systemet.

  Måske jeg egner mig til noget andet så som avancerede CMS systemer, kommunikation m.m. men jeg mente nu at jeg var klog nok til at være på wiki, dog ak ak ak :(

  Reply
 3. Mads Gorm Larsen

  Du har helt ret Steffen Wikipedia, som er baseret på mediawiki, er bestemt møgbesværligt at skrive i. Det bliver ikke bedre af at der så er er hav af ting som er kutyme. Det er næsten umuligt at komme i tale med nogen, fordi alle har så travlt med at påpege at man gøre noget formelt forkert. Skriv i bunden af en diskussion, underskriv dine kommentarer, husk at beskrive dine ændringer, marker om det er en lille eller en stor ændring etc. etc. Dette tror jeg dog er et problem som mediawiki får løst, men hvis du ikke har lyst til at vente, så kan jeg anbefale dig at skrive i den store danske. Det er stort set som at skrive i Word, og de ting du ikke selv kan finde ud af ordner redaktionen for dig. Så her kan du bare fokuserer på indholdet.

  Reply
 4. Pingback: Mads Gorm Larsen

 5. Pingback: Leksikon nej tak. Man skal sprede viden, ikke samle den – det ordner søgemaskinerne. dSeneste

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.