DR Partisan i bagklogskabens lysende klare skær

By | 09/12/2010

Facebook siden DR Partisan blev belejret af licens modstandere – herunder særligt af “Licens Lars”. Hvad er forhistorien, og kunne DR håndtere situationen bedre?

DR’s licenskampagne “Kan du se pointen, eller skal jeg stave det for dig ?”, som søgte at stigmatisere sortseere som nassere begyndte i 2003, og den største gruppe af sortsere overhovedet findes blandt unge. Licens Lars Facebook gruppe opstår så at sige mens kampagnen kører, og DR’s advokat Peter Skov stod bag bag lukningen af Licens Lars facebook gruppen. Gruppen genopstår og har nu 54.000 fans. DR ikke foretaget sig noget for at gå i dialog med de unge omkring licens, de har forsat en envejskommunikation omkring licensen. Det er på denne baggrund at DR skriver ud til 46.000 unge, og beder dem om at give “DR ren besked om, hvad de unge vil ha’ for medielicensen!”, og det skal ske på DR Partisan. Personligt skelner jeg ikke skarpt imellem licenskampagnen og DR Partisan, det er den samme målgruppe, og på den ene side kalder DR dem nassere og på den anden side beder DR dem fortælle hvilke programmer de gerne vil se. Dette er baggrunden for belejringen af DR Partisan, og Licens Lars og hans kumpaner gav den alt hvad de kunne.

Her er mit bud, som jeg vil understrege er skrevet i bagklogskabens lysende klare skær, jeg mener faktisk at DR klarede sig udmærket i de sociale medier, men det ændre ikke ved at det gjorde Licens Lars så sandelig også.

Sådan belejrer Licens Lars en facebook side, og sådan kunne man måske forsvare den?

1. Sikre sig flertal (tidligt).
Belejring: Man skal sikre sikre sig at flertallet af brugere er på ens side, derfor annoncerer man tidligt blandt ligesindede, og beder dem om at melde sig til siden og give sin mening til kende.
Forsvar: Her gælder det simpelthen om at være først ude – du ved at du vil åbne en facebook side før nogen anden, du skal sikre dig dine støtter melder sig til siden førend dine fjender – (Dvs. opret DR Licens, men gå stille med det indtil I har 100 medlemmer som er på jeres side. – f.eks. ansatte i DR, unge der er  fans af So ein ding osv. ).

2. Få opmærksomheden
Belejring: Skriv mange indlæg, og gerne kommentarer til populære indlæg med dit budskab – dine indlæg på væggen vil kun nå frem til fans (deres stream), hvis det får rigtig mange kommentarer og likes, derfor kan det være bedre at skrive kommentarer til populære indlæg af administratoren af facebok siden.
Forsvar: Giv modstanderne opmærksomhed, men forsøg at samle dine modstandere på et enkelt eller to indlæg eller forsøg at flytte debatten til en helt anden facebook side. F.eks. skriv et indlæg på et tidspunkt hvor de fleste ikke er på facebook, fredag eftermiddag, et indlæg som det vil være vanskeligt for modstanderne ikke at kaste sig over. F.eks. “Vi har lyttet, og som resultat oprettet en facebook side, “DR Licens”, hvor vi vil tage dialogen omkring licens.” Her svarer I på langt flere spørgsmål – svar på alle kommentarer til dette indlæg, og på alle indlæg på den nye DR Licens side.” Hvorfor? I en forsøg på at samle licens dialogen, for på den måde at holde DR Partisan fri for debatten. Lad måske 70% af modstandernes indlæg stå ubesvaret, men med 1-2 dages mellemrum svarer DR kort på et lidt ældre modstander indlæg, at DR gerne vil svare på dette spørgsmål men at det skal stilles på DR Licens siden. Når f.eks. Licens Lars igen og igen skriver “Har spurgt Lars og Susanna, om de er villige til personligt selv at udføre den nødvendige tvang imod mig for, at jeg skal betale til DR,” – så svarer i kort – stil spørgsmålet i rette sammenhæng på DR licens, så skal du nok få svar.

3. Styre dialogen
Belejring: Du skal tirre din modstander, så han ikke kan lade værre med at svare. Når han svare tiltrækker han opmærksomheden til dit budskab, og dermed taber han.
Forsvar: Lad være med at svare, eller svar på få steder eller et enkelt sted – henvis i andre sammenhænge til at du svare der (DR Licens). Når du svarer, så svar i øjenhøjde, men “be the bigger man”. I skal være en organisation – saglige, faglige, rolige, urokkelige, stålfaste, – den som græder, peger på spilleregler, reagerer, viser følelser, siger det ikke er deres skyld, ikke deres ansvar, det er den som det er sjovest at mobbe. I skal være kedelige at mobbe.

4. Dialog på DR Partisan (eller anden ikke licens side) – henvis til at dialogen tages et andet sted, men lav ikke standard svar, svar individuelt, vis at du har læst beskeden og at du svarer individuelt. Nævn personens navn, gentag personens spørgsmål, og skriv at de kan få svar på det på DR Licens siden.

5. Dialog på DR Licens –

 • Find noget I er enige om – erklær dig enig i et eller andet. “Licens er noget som der skal være plads til at debattere… ” eller “Du har ret i at unge betaler meget for licensen i forhold til deres indkomst….” eller …
 • Bliv så salig og faglig; hvad indebærer det egentlig I andre lande at de ikke har public service. Prøv at holde det faktuelt, historisk – I USA har de xx, og det mere yxv

6. Enighed vs. lus i pelsen
Belejrende – hold fokus på enighed om at være uenige, og hold fokus på at opretholde belejringen.
Forsvar: Gør den enkelte licensmodstanderens synspunkt synligt – de er imod licensen af forskellige grunde, ved at spørge ind til hvad de mener, så bliver deres uenighed synlig. Er din holdning at det er

 • Ok med licens men over skatten.
 • Ok men licens bare ikke så mange penge som nu.
 • Ok med licens bare ikke med sådan noget dårligt tv.
 • Ok med licens – men ikke ok med byggeprojekt og Plummer gyldent håndtryk.
 • Ikke ok med licens af nogen art.

Få licensmodstanderne til at hævde noget – sige mere specifikt hvad de mener i et forsøg på at få dem til at diskutere indbyrdes. Spørg f.eks. ind til måske om de også vil overfører brugerbetaling til andre sammenhænge? Få dem til at afslører deres politiske holdninger, og politiske ståsted. På den måde bliver debatten lige pludselig meget bred, og de kommer nok ikke alle sammen fra helt samme politiske ståsted.

Og endelig så tror jeg ikke at man skal undervurderer licens modstanderne, uanset hvem der sidder i førertrøjen bag bag sådan en Facebook side, uanset hvordan man formulerer sig og hvor dygtig man er til at lave en kommunikations strategi, så kan man nok bare ikke styrer sådan en bande. Facebook siden “Støt Lars’ kamp mod DR Licens – v. 2.0 efter DR lukkede siden” har 54.000 fans. Lars der kæmper mod licensen kan altså til hver en tid kalde på hjælp fra hans 54.000 fans, og bede dem kaste deres energi over en af DR’s facebook sider. DR skal finde en langsigtet strategi for, hvordan de kan håndtere den situation. Hvorfor skulle licensmodstanderne ikke med passende mellemrum lave udfald mod diverse fora hvor DR søger at etablerer en dialog?

Jeg mener at Lars Silberbauer der er Projektleder for sociale medier hos DR kan være godt tilfreds med deres håndtering af DR Partisan belejringen, de har måtte reagerer på belejringen imens den stod på, og ikke som her i bagklogskabens lysende klare skær.

Men prøv at se denne poetisk smukke slutning på dialog mellem licens betaler og licens modstander. Det kan lade sig gøre, og der kan komme noget godt ud af dialog om licensen.

God dialog

God dialog

Links tilføjet af Mads Gorm Larsen

DR-advokat bad om at få Facebook-side lukket

Trustpilot giver DR.dk 1.3 ud af 10!

Støt Lars’ kamp mod DR Licens – v. 2.0 efter DR lukkede siden har den 54.000 fans.

Afskaf Licens – 100.000 imod Medielicens! 84.000 fans.

Lars anmelder Casper Christen for at ryge hash for åben skærm

Kulturminister: Licensen er til debat

Jagten på sortseere koster 200 millioner kr.

Plummer får gyldent håndtryk på 6,4 mio. kr

Nyt chok i byggeskandalen: DR Byen koster mindst fem milliarder

9 thoughts on “DR Partisan i bagklogskabens lysende klare skær

 1. Lasse Jensen

  Din taktik ovenfor indebærer at DR bliver nød til at levere et produkt på deres “decoy-site”.
  Hvis man hos DR Partisan henviser til en side og lover svar, men der ikke på siden bliver lagt resourcer i rent faktisk at levere svar og debat, så kommer de ikke langt.

  Problemet indtil videre har været(og er) at DR ikke vil/kan tage debatten.
  Debat er et krav i demokrati, så er det fordi de ikke vil debattere og presser imod, skal debatten presses igennem. (pres skaber modpres)

  Er det fordi de ikke kan debattere, er debatten om end endnu vigtigere da Licensen ikke er eksistensberettiget uden argumenter.

  Generelt på siden synes jeg Lars og Susanne har været gode til at ignorere licensmodstanderne. Her på det sidste er de dog gået lidt i offensiven, hvilket dog heller ikke har været en god idé.
  Jeg tror ikke på du kan ignorere dine modstandere ihjel. Ikke på en facebook side.

  På DR Partisan ser vi pt. 1 aktiv pro-DR debattør, og han leverer rigeligt med materiale til at licensmodstanderne kan holde debatten kørende. Var han der ikke, ville debatten måske dø hen, men så ville siden også dø hen. Lige indtil nogen skrev noget igen, som modstanderne kunne svare på.

  Du skriver i bunden at Lars Silbauer bør være tilfreds med deres måde at håndtere “belejringen” på. Jeg er uenig.
  Lars Silbauer og DR har ikke opnået noget under belejringen. De har ganske få gange været fremme og sige “fyfy”, men hver gang er de blevet mødt med argumenter og beskyldninger hvorefter de har forholdt sig passive. Alt imens at deres kandidater og almindelige brugere skal se deres projekt styret af licensmodstandere.

  Det kan i mine øjne ikke være en sucess, hvis din målgruppe føler at du har forladt dem og at du ikke kan styre din egen kampplads.
  Baseret på Jonas Krogsbøll Nielsen’s(en pro-dr debattør) indlæg mener jeg bestemt at Lars Silbauer har fejlet i opgaven om at skabe en platform til crowdsourcing. Jonas råber ud på siden om hjælp fra Lars og Susanne flere gange ved at henvise til at indlæg er offtopic, spam ect. efter at han har valgt at storme til DR’s undsætning i debatten. Men Lars og Susanne har ladet deres eneste aktive supporter i stikken hvor han fungerer som fodder for de mange anti-licens debattører.
  Det vil jeg ikke kalde en success.

  Jeg har prøvet at forholde mig til hvad jeg ser på DR Partisan, givet at jeg er meget farvet i min holdning. Jeg har før udtalt at jeg synes det er synd for Lars og Susanne at de som personer er blevet kastet ud i dette. Det fastholder jeg. Vi Licensmodstandere er også mennesker, selvom vi nogengange ikke bliver behandlet sådan :)

  Reply
 2. Lasse Jensen

  Jeg uddyber lige hvad jeg mener om at de har fejlet opgaven om crowdsourcing:

  Du kan ikke crowdsource på en belejret facebookside. Rigtig mange mennesker vil se på siden og tænke “wow, skal jeg virkelig give min mening tilkende overfor alle de kritiske mennesker”. Mange mennesker undgår konfrontationer, det gælder også på nettet.

  Jeg tvivler på at DR har fået et nuanceret billede af hvad de unge vil have ud fra DR Partisan som det har udviklet sig nu. På længere sigt kan det måske lade sig gøre, når der falder ro på. Men hele kandidat runden har været foretaget under ovenstående omstændigheder.

  Reply
 3. Mads Gorm Larsen Post author

  @Lasse “Decoy-site” eller lokkeduen i form af en facebook side – “DR Licens”. Du har helt ret – som vi to har debatteret tidligere, så skal der være noget ved lokkeduen som faktisk gør at den lokker, og her tror jeg det gælder om faktisk at tilbyde noget af værdi for licensmodstanderne – skabe en form for “win-win situation”. Der skal være noget af interesse for licensmodstanderne, og her forestiller jeg mig at DR sørger for stille op med nogle rigtig gode og gerne kendte fortalere for licens. Her har du selv forslået Lotte Boas, der er kampagneleder for DR’s Licens kampagne, DR’s (kommende) general direktør og måske et par kendte DR medarbejdere som har en holdning til sagen. Endelig kunne man som en ekstra bonus – lade siden være en optakt til et debat i DR’s program Debatten.
  Omkring hvorvidt DR klarer sig godt eller skidt, så har du gode betragtninger og pointer, jeg bemærkede at en enkelt person faktisk skrev på DR Partisan, at hun forlod siden fordi hun ikke ville licens debatten. Men omvendt de unge som gerne vil deltage i DR Partisan, hvordan opfatter de licensmodstanderne? Bliver deres sympati for jeres sag større eller mindre?

  Reply
 4. Lasse Jensen

  Jeg er overbevist om at mange af de pro-DR unge der kommer til siden, ikke vil få sympati for licensmodstanderne, men efter vores aktivitet på DR Partisan, har vi også oplevet at unge på siden er blevet aktive i kampen mod Licens. Der er debattører derinde der taler imod Partisan og Licens, som jeg ikke har set aktive i vores kamp andre steder eller i Lars’ gruppe.

  Jeg husker du skrev en kommentar til en psykolog som mente man skulle omvende sine stærkeste modstandere. Noget med ikke at skulle forsøge sig på æblerne øverst oppe, men istedet fokusere på dem man kunne nå.
  på en “kampplads” som DR Partisan, kan vi ikke nå de æbler der hænger højt. Dem når man på andre, mere fredelige metoder, men dem der i forvejen tvivler og faktisk ser meningen i galskaben(grundet vores åbenhed om vores agenda), falder til soms tøttere af licensmodstanden. Når først der er en åben konflikt, som på DR Partisan, er det stort set umuligt at få folk til at skifte mening og forstå. Den del opnåes bedst i fredstid.

  På det punkt er DR er svær størrelse at hamle op med. Skal man se det sort/hvidt i “krigs øjemed”, så var DR Partisan et tiltag fra DR for at få fat i de unge i fredstid og få dem omvendt til at kæmpe og arbejde for at gøre DR deres, men efter DR’s retningslinjer og regler. Jeg tror at belejringen af DR Partisan kan bryde den “fredstid” og dermed gøre omvendelsen sværrer. Det gælder dog for begge parter.

  Jeg vil elske at se DR tage debatten op. Har sendt en mail til DR Debatten med samme forslag som vi strikkede sammen, de har dog ikke svaret, og jeg tror desværre der er lange udsigter til at DR frivilligt åbner debatten. :)

  Reply
 5. Mads Gorm Larsen Post author

  @Lasse
  Du får da læst lidt på min blog, endda uden for de sider som lige handler om DR Partisan. Ja, jeg har faktisk skrevet et par indlæg om internet Trolls, og det første var en kritik af Internetpsykologen Anders Colding-Jørgensen’s 3 råd om trolls. , den næste var en kritik af Andreas Johannsens holdning til at man skal anvende spilleregler mod trolls. . Begge debatter er relevante i forbindelse med DR Partisan, og jeg mener jo at DR Partisan er rigtig fint eksempel på at spilleregler, giver så godt som intet i forhold til legitimering af noget som helst, om DR Partisan havde vundet mere ved at følge Anderes Colding’s råd, og gå i debat med alle licensmodstanderne. Tjaaa det er et eksperiment som ikke lidt blev udført her.

  Lad os hører hvad Clement svarer, jeg krydser fingere for at I får en åben debat med DR.

  Reply
 6. Lasse Jensen

  Du skriver godt og fornuftigt, så jeg har kigget mig lidt omkring :)

  Mht. spilleregler giver jeg dig ret i at det ikke fungerer. Specielt fordi flere af licensmodstanderne allerede har annonceret at de allerede bryder loven, da de ikke betaler licens. DR’s regler er nok ikke det der vægter højest :)

  Håber Clement er åben for idéen og en god åben debat :)

  Reply
 7. Mads Gorm Larsen Post author

  “Specielt fordi flere af licensmodstanderne allerede har annonceret at de allerede bryder loven, da de ikke betaler licens. DR’s regler er nok ikke det der vægter højest :)”
  Just præcis det er nemlig lige i øjet :-)

  Jeg plejer faktisk når folk skriver på min blog, at bede folk præsenterer sig selv, dette skyldes at de ofte arbejder professionelt med social medier og markedsføring. Så kan det være rart lige at kende folks baggrund, men hvad med dig Lasse, har du en blog eller på anden vis en særlig interesse for SMM?

  Reply
 8. Lasse Jensen

  Det er da også ubehøvlet af mig ikke at sige hej :)

  Jeg har ikke blog og har som sådan ikke rigtig noget arbejdsmæssigt med sociale medier eller markedsføring at gøre. Jeg er studerende med et håb om at ende ud som læge med speciale i ungdomspsykiatri.
  Jeg har tidligere arbejder som “administrator manager” for Surftown A/S og har befærdiget mig meget i online gaming miljøet, samt på forskellige debatfora rundt om i hverden. Oftest med fokus på at hjælpe andre med psykiske udfordringer ect. friviligt.

  Jeg er vel bare en random guy from the crowd, som godt kan lide at fortælle mine meninger. I denne sammenhæng er jeg endt her i min kamp mod DR Licens :)

  Reply
 9. Mads Gorm Larsen Post author

  Du er generation Y “digital native” som jeg ser det :) Du har en hel del erfaringer, af en type som der desværre er mange af os som arbejder med SMM der ikke har. Jeg forsøger nu efter bedste evne at få så mange praktiske erfaringer med sociale medier som overhovedet muligt. Held og lykke med studierne.

  Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.