Tekster på internettet

By | 12/12/2010

Dette er et gæsteindlæg af Jon Ussing. Jon blogger på internetudvikler.com/ussing-s-verden/ & kyklop.dk. Tjek også twitter: @iUdvikler eller facebook: facebook.com/ussing.

Jeg elsker at lære nye ting. Det gør jeg rigtig tit ved at læse, om ting der interessere mig på internettet. Noget af det jeg falder over er nemmere at fordøje end andet, fordi den måde teksten er skrevet på betyder en hel del for min læseoplevelse.

Forleden læste jeg en artikel om optimering af tekster til søgemaskiner og brugere. Informationer i artiklen er rigtig gode at kende, når man både vil formidle sit stof, så det bliver spændende at læse, og samtidig gerne vil ranke i søgemaskinerne. Efterfølgende slog det mig, at der var et par ting, jeg havde lyst til at tilføje. Så her får du lidt, om hvordan jeg syn’s, det er godt at skrive til skærmen.

Paragrafsprog dur ikke på skærmen.

Damen oppe på kommunen eller sekretæren på hospitalet skriver tit på denne her måde:

På foranledning af Københavns Kommune bedes du komme til undersøgelse hos overlæge Jakob Hansen Rigshospitalet afd. 2061 med henblik på
speciallægeerklæring
.”

Den måde at skrive på er ikke så god på en hjemmeside, hvis du spørger mig. Det er noget helt andet at læse på en skærm, end det er i en bog. På internettet er vi meget hurtige og klikker videre, hvis teksten bliver for tung at danse med.

Aktiv eller passiv form?

Hvis du vender dig til at bruge udsagnsordene i deres aktive form, er du godt på vej til at gøre din webtekst nemmere at læse.

Her to sætninger først med aktiv så med passiv form. Jeg har lige overdrevet lidt, så du kan se hvad jeg mener :

Sætning med passivt udsagnsord:

For opnåelse af det bedste resultat, påføres malingen med lange strøg i flere tynde lag.

Sætning med aktivt udsagnsord:

Du får det bedste resultat, når du maler med lange strøg og påfører malingen i flere tynde lag.

Hvis du bruger udsagnsordenes aktive form giver det dynamiske tekster, man har lettere ved at danne billeder og fange hvad eller hvem det handler om.

Når man bruger den passive form bliver teksten mere anonym, tung og kedelig.

Gør din tekst nem at scanne!

Ligesom blogindlæget foreslår holder jeg meget af at opdel min tekst i mindre overskuelige afsnit med underoverskrifter og bruge punktopstillinger, når
det giver mening. Det gør det nemmere at scanne indholdet.

Hvad siger du?

Giv igen! Er der noget jeg har glemt eller er du helt uenig?

Links

Skriv netop til nettet

Concise, SCANNABLE, and Objective: How to Write for the Web

De tre appelformer: Logos, pathos og ethos

8 thoughts on “Tekster på internettet

 1. Pingback: Tweets that mention Tekster på internettet | Gorm's blog -- Topsy.com

 2. Rasmus Jørgensen

  @Jon
  Det kunne også tænkes at der er nogle som vil dele, hvad de hader mest ved internet tekster – personligt må jeg sige at jeg står en lille smule af på “lyrik”, altså alt der bare har en lille smule rim eller remse over sig?

  Reply
 3. Mads Gorm Larsen

  @Jon jeg vil bare lige tilføje, at hvis man, som jeg selv, er sprogligt udfordret – så er http://www.studieportalen.dk/ altså super god til lige at få styr på nogen vs nogle, ad vs. af og alle de andre.

  Reply
 4. Pingback: Vennner fra nettet

 5. Mads Gorm Larsen

  Du må da bare producerer en 2.0 på egen blog ;)

  Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.